ÉPÜLET ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

 

 

A 61 lakásból és 2 üzlethelyiségből álló társasház -1 szint + földszint + 4 emelet és tetőtér beépítéssel, környezetbe illeszkedő megjelenéssel épül.

A -1 szinten kerülnek elhelyezésre gépkocsi beállóhelyek, és az értékesítésre kerülő tárolók egy része. További gépkocsi beállóhelyek és tárolók kaptak helyet a földszinten. A -1-es garázsszint gépkocsival a Munkásotthon felől rámpán, a földszinti parkoló szint pedig az Erzsébet utca felőli két garázskapun keresztül közelíthető meg. Az 1-4 emelet közel azonos kialakítású lakások találhatók, kisebb eltérésekkel, melyek belső alaprajzai korlátozottan módosíthatóak a kivitelezés kezdeti stádiumában.

Földszinten továbbá 2 db üzlet, kukatároló, elektromos helyiség, közös tároló és két lépcsőház liftekkel kerül kialakításra. Az 5. emeleten eltérő, változó alaprajzú és méretű lakások kerülnek kialakításra.

Az épület két bejárata az Erzsébet utcán található. A lakások megközelítését a lépcsőházakban elhelyezett 1 db 13 és 1 db 8 személyes OTIS gyártmányú lift segíti.

A telek belsejében kis üde zöldfelület kerül kialakításra, amelynek az első emeleti lakásokkal határos részein, előre kialakított magán kertrészek létesülnek.

 

 

ÉPÜLET MŰSZAKI TARTALMA:

 

Alapozás:                                             Monolit vasbeton lemezalap.

 

Függőleges tartószerkezet:             Monolit vasbeton pillérváz.

 

Vízszintes tartószerkezetek:            Monolit vasbeton szerkezet.

 

Lépcsőszerkezet:                               Előre gyártott vasbeton szerkezet.

 

Homlokzati kitöltő falak:                 Az épület külső térelhatároló falazata nagy hőszigetelő képességű 30 cm vtg. falazótégla, belül vakolt, festett felülettel.

 

Homlokzatképzés:                             Homlokzati falakon 15 cm vtg. korszerű hőszigetelő rendszer készül, színes vékonyvakolattal.

 

Tetőszerkezet:                                   Az épület teljes egészén, egységesen hagyományos ácsolt faszerkezettel ácsolt, magastetős szerkezet. Fedése betoncserép, alacsony hajlásszögű tetőszerkezeti részeken lemezfedéssel.

 

Lakáselválasztó falazat:                   A lakásokat elválasztó falak korszerű technológiával, gipszrostlap felhasználásával épített szerelt falszerkezetek lesznek.

 

Zöldtető (udvar):                                Víz- és hőszigeteléssel ellátott, kb. 60-80 cm talajkeverék. Cserjék és füvesítés.

 

Fűtés és melegvíz ellátás:                Az egész épület fűtését és melegvíz ellátását a FŐTÁV Zrt.-vel kötött megállapodás alapján, a pinceszinten elhelyezett korszerű hőközponton keresztül távhőszolgáltatással kerül megoldásra.

 

 

 

 

 

TÁVFŰTÉS:

 

A távfűtést sajnos még mai napig nagyon sokan azonosítják a korábbi időszakok pazarló technológiájával, tévesen. Az elmúlt évtized korszerűsítései után a FŐTÁV Zrt. ma már jelentős részben az uniós szabályozásnak is megfelelő, nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelő létesítményekben termelt hőt szolgáltat. A fejlesztések során új, alacsonyabb üzemeltetési költségű, környezetbarát és energiahatékony berendezéséket, illetve eszközöket építettek be, a minőségi, versenyképes árú, hatékony és az ellátásbiztonságot is szavatoló távhőszolgáltatás fejlesztése érdekében. A távhőszolgáltatás biztosította előnyöket az elmúlt évtizedekben számos nyugat-európai nagyváros, köztük Bécs is, kihasználta és tudatos döntéssel nagyszámú felhasználót kapcsolt távhő ellátásra.

A Szolgáltató korszerűsítései mellett figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy az újonnan épülő lakóépületek esetében a jelenleg érvényben lévő energetikai szabályozásoknak megfelelő építési technológiák segítségével megszűntek a panel épületekre jellemző tényezők (rossz nyílászárók, homlokzati hőszigetelés hiánya, jelentős hőveszteség, tényleges lakásonkénti fogyasztásmérés hiánya) amelyek jelentős mértékben növelték a távhő ellátás költségeit.

 

Előnyök:

 

 • hatékony és környezetbarát hőenergia (fűtés, használati melegvíz)
 • gázüzemű kazánokkal szemben biztonságosabb (nincs ami szivárogjon, elégesse az oxigént, szénmonoxidot juttasson a lakótérbe)
 • a társasháznak nem kell költeni a kémény felújításra, sem a kazán karbantartására vagy cseréjére (közös költséget csökkenti)
 • A szolgáltató feladata a hőenergia biztonságos, és az előírt normáknak megfelelő eljuttatása a Felhasználók felé (távhővezetéki hálózat folyamatos felügyelete és karbantartása), az adott épület/ek hőszolgáltatását biztosító hőközpontok felügyelete, és annak a közösségek igényeinek megfelelő beszabályozása, valamint a szolgáltatás teljesítését akadályozó és tudomására jutott hibák elhárítását, vagyont és életet veszélyeztető esetekben azonnal, egyéb esetekben kapacitástól, és egyeztetéstől függően 4 órán belül megkezdje, akár ünnepnapon is.
 • versenyképes ár

A FŐTÁV Zrt. konkrét, a távfűtéshez csatlakozott budapesti társasház adatai alapuló modellszámítása szerint az üzemeltetési költségeket, illetve a kazáncserére képzett tartalékot is figyelembe véve akár 3-4%-al is kevesebbe kerülhet a fűtés és a használati melegvíz ellátás a távfűtéssel, mint a gázüzemű kazán használatával.

 • lakásonkénti fogyasztásmérés – nem kell kifizetni a szomszéd a fűtését is

A lakásokba beépített korszerű hőmennyiségmérők segítségével lehetővé vált a lakások egyedi hőenergia fogyasztásának mérése, mely alapján a fogyasztók kizárólag a saját felhasználásuk alapján fizetnek, közvetlenül a szolgáltató felé. A FŐTÁV Zrt.-vel minden leendő Tulajdonos egyedileg köt szerződést. Azon nem várt esetben, ha valamelyik más Tulajdonos kötelezettségeit nem teljesíti a Szolgáltató felé (nem fizeti költségeit), az nem befolyásolja a többi lakás hő- és melegvíz ellátását, vagy a többi Tulajdonost és Társasházat bármely költséggel.

 • A lakások fűtése egyedileg szabályozható a fűtési rendszerbe épített szobatermosztátok és a thermoszabályzóval ellátott radiátortestek segítségével.

 

 1. KÖZÖS TEREK (lakáson kívüli előterek, közlekedők, kukatároló)

 

 

Mennyezet felületképzés:                Glettelt felületen fehér diszperziós festéssel. Közös közlekedő terek, illetve közösségi területek egy része álmennyezeti rendszerrel készül.

 

Fal felületképzés:                               Téglafelületen vakolt, glettelt felület, fehér diszperziós festéssel. Nyitott folyosó részeken homlokzati hőszigetelő rendszer készül, az utcai homlokzatokkal megegyező kialakításban.

 

Padló burkolat:                                  Anyagában színezett kőporcelán padlóburkolat, azzal megegyező lábazattal.

 

Épület bejáratai:                                Egyedileg gyártott portálszerkezet, video-kaputelefon rendszerrel ellátva.

 

Belső ajtók közösségi terek:           Tűzvédelmi előírásnak megfelelő, fémszerkezetű tűz- és/vagy füstgátló ajtók.

 

Elektromosság:                                  Ledes lámpatestek kerülnek felszerelésre a közös tulajdonú részekben. A pinceszint, földszint közös területei, emeletek közös területeinek világítása egy mérőhelyről (villanyóráról) működik, mely üzemeltetési költségét a Tulajdonosok közösen fedezik, a leendő közös-költség része lesz.

 

SZEMÉLYFELVONÓK:

 

Lépcsőházanként egy-egy lift kerül elhelyezésre. Az „A” lépcsőházban egy 13 személyes, a „B” lépcsőházban egy 8 személyes lift kerül beépítésre. Liftek típusa: OTIS GENESIS, amelynek az OTIS által használt korszerű technológiának köszönhetően az alábbi előnyei vannak:

 • Laposkötelek. Az Otis által szabadalmazott, laposkötelek kétszer olyan tartósak, mint a hagyományos acélsodronyok, és nem igényelnek kenést.
 • Hajtómű nélküli motor. A motor 80%-kal kisebbek, mint a hagyományos hajtóműves gépek.
 • Továbbfejlesztett utazási komfort. A sima, poliuretán bevonatú laposkötelek és a szigetelő gumibetétekre szerelt, kis zajkibocsátású, hajtómű nélküli gép nyugodt, kényelmes utazást biztosít.
 • Hosszú élettartamú LED világítás. Csökkenti az energiafogyasztást, és akár 10-szer hosszabb ideig tart, mint a hagyományos fénycsövek.
 • Törpe feszültségű architektúra. Ez a standard funkció akár 50 százalékkal is csökkenti a készenléti energiafogyasztást a hagyományos gépekhez képest, és védi a szervizszakembereket a karbantartás során.
 • A ReGen® hajtás. A Genesis felvonók energia-visszatápláló technológiája 75 százalékkal kevesebb energiát használ a hagyományos felvonókhoz képest, és tiszta energiát nyújt, ezáltal minimalizálja az épület elektromos rendszerére gyakorolt ​​hatást.

 

 

 1. LAKÁSOK MŰSZAKI TARTALMA:

 

 • Falazat:

 

Lakáselválasztó falak:                         ALBAGIPS TECHNOBOARD 16,5 cm rétegvastag, gipszrostlap felhasználásával épített szerelt falszerkezet, amely kimagasló hanggátlási értékkel rendelkezik, egyszerre hordozzák magukban a falazott technológiákra jellemző masszívságot, és egyszerű rögzítés technikát.

 

 

 

 

TECHNOBOARD RENDSZER

 

A TECNOBOARD olyan fedett terekben használatos önhordó, szerelt építési rendszer, mely ideális választás térelhatároló-, lakáselválasztó-, magas- és előtétfalak valamint sík álmennyezetek építéséhez kiemelkedő tűz-, hanggátlást biztosítva. A rendszer alapja az élein nútféderes kialakítású, kerámiarostokkal erősített gipszlap, melynek szerelése horganyzott acél profilvázra törénik. A lapok felülete tökéletesen sík, ami csak egy vékony glett réteget igényel, bandázsolni nem kell. A TECNOBOARD egyesíti a hagyományos falazott válaszfalak és a szerelt gipszkarton szerkezetek előnyeit, továbbá számos pozitív tulajdonsággal bír. A gépészeti szerelvények elhelyezésére akusztikai és tűzvédelmi szempontból is megnyugtató megoldást kínál. Megfelelő rögzítőelem alkalmazásával a szerkezet nagy súlyokkal terhelhető erősített borda használata nélkül ellentétben a gipszkarton szerkezetekkel.

 

Rendkívüli tűzbiztosság: A1 (nem éghető) éghetőségi osztályba tartozó építési rendszer. A tűzállóság 45-180 percig garantált szerkezetváltozattól függően. Ez a jellemző teszi a TECNOBOARD rendszert kétséget kizáróan elsőrangúvá minden más szárazépítészeti rendszerrel szemben. A TECNOBOARD lemezeken kívül egyetlen más falrendszer sem egyesíti magában az éghetetlenség és a tűzállóság előnyét a gazdaságossággal.

 

Kivételes hangszigetelő tulajdonság: A rendszer tervezésekor különös figyelmet fordítottak a kíváló hanggátlási értékek biztosítására, melyet egyszerűsége, kombinálhatósága és az optimális elemkialakítás tesz kiemelkedő akusztikai rendszerré. A gipszrost lap már sűrűsége által is kiváló hangszigetelő. A TECNOBOARD rendszer elemeinek összehangolt karakterisztikája teszi lehetővé a megfelelő hangcsillapítást.

 

Lehetőség a teljes vízhatlanság elérésére: A TECNOBOARD az egyetlen olyan szárazépítészeti rendszer, amely teljes keresztmetszetében impregnált ezáltal olyan problémás helyeken is használható, ahol eredendően magasabb, vagy előre láthatóan magasabb lesz a nedvességtartalom az átlagosnál (pl.: fürdőszoba). A padlóval érintkező, vízálló változatból készülő első sor hatékony védelmet nyújt a felszívódó nedvesség és egy kisebb elázás (pl.: csőtörés) ellen.

 

Szilárdság, ütésállóság: A TECNOBOARD rendszerből készült szerkezetek figyelemre méltó tömörség jellemzi. Az elemek gyártására használt kiváló minőségű gipsz és a kerámiarostokkal történő megerősítés jelentős szilárdságot és ütésállóságot kölcsönöz a szerkezetnek. A különösen tömör szerkezet miatt a TECNOBOARD rendszerből épített falak felületén bárhol elhelyezhetők rögzítések.

 

Terhelhetőség: A falak a TECNOBOARD lapok tömörsége által kiválóan alkalmas könnyű, közepes és nehéz konzolterhek rögzítésre. Nagyobb súlyok felfüggesztéséhez a horgony tiplit ajánljuk, melyek teherbírása elérheti a 60 kg-ot erősített borda használata nélkül. A különösen tömör szerkezet miatt a TECNOBOARD falak teljes felületükön alkalmasak tárgyak, nagy terhek felfüggesztésére (pl.: konyhaszekrény, kazán, stb.) A leendő lakások átadásával egy időben, erre vonatkozó (rögzítés-technológiára is kiterjedő) részletes tájékoztató anyagot adunk át a leendő Tulajdonosoknak.

 

Környezetbarát: A természetes ásványi gipszet külszíni fejtéssel termelik ki, a lehető legkisebb környezetterheléssel, hiszen a gyár a gipszbánya mellé épült. A feldolgozás során a gipsz semmilyen vegyi adalékanyagot nem kap, tisztán kerül forgalomba. Ez a tisztaság jellemzi az összes ALBAGIPS terméket. A gipsz kiváló páradiffúziós képessége miatt képes szabályozni az élettér nedvességtartalmát, javítva a hőérzetet, ezáltal csökkenti a fütésigényt.

 

Esztétika: A belső terek harmonikus, esztétikus megjelenése elengedhetetlenül fontos, hiszen mindennapi életünk egyik meghatározó, megkerülhetetlen részét képezik. Látjuk, használjuk ezeket a helyiségeket, ezáltal hatással vannak a komfortérzetünkre. Ez vonatkozik a válaszfalak felületi megjelenésére is.

 

 

 

 

 

Belső válaszfalak:                                 Szerelt szerkezetű, dupla gipszkarton borítású válaszfalak, építészeti terven jelölt méretben (helyiségtípusonként változó vastagságban) 10 vagy 12 cm rétegvastagságban, minden esetben oldalanként 2 réteg gipszkarton és közte hangszigetelés felhasználásával, beépítésével.

 

 

 • Nyílászárók

 

Ablakok, teraszajtók:                           Homlokzati nyílászárók műanyag tokszerkezetű, 3 réteg hőszigetelő üvegezéssel készült ablakok, erkélyajtók, műanyag bevonatos kilinccsel építészeti terveken feltüntetett vasalattal.  A homlokzati nyílászárók mérete, kialakítása, nyitásiránya nem módosítható!

Ablakok korszerű, hőszigetelt redőnytok előkészítéssel készülnek, biztosítva a redőny későbbi beépíthetőségét.

A redőnypalást és a mozgatómotor nem része a felszereltségnek, azok igény szerint utólag építhetők be.

Elektromos redőnykiállás a megadott határidőig a kivitelezőtől felár ellenében külön rendelhető.

Redőny egységesen az homlokzati nyílászáró külső színével megegyező színben építhető be.  

 

Bejárati ajtó:                                         A lakások bejárati ajtaja több ponton záródó, biztonsági, MABISZ minősítésű vasalattal szerelt ajtó, egységes színben és szerkezettel. Változtatására, méretére, kialakítására, nyitásirány módosítására nincs lehetőség.

 

Belső ajtók:                                            Dekorfóliás, papírrácsbetétes tele ajtólappal, ezüstszínű alumínium kilinccsel.

Vevői igény szerint, felár ellenében extra minőségű ajtók is választhatók a kivitelező által megadott határidőig.

 

 

 • Burkolatok:

 

Padlóburkolatok

 

Fürdő, WC, konyha:                             Mázas kerámia padlólap, hálós lerakással, MSZ szerinti I. osztályú minőségben. A padlóburkolatok (padlólapok) és a hozzá tartozó fuga színe több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott alap és feláras termékek közül.

 

Lakószobák, gardróbok:                     A lakószobákba 8 mm-es 32-es kopásállósságú laminált parketta kerül beépítésre, parkettához tartozó alátétlemezzel és szegéllyel. Laminált parketta több színben és stílusban választhatók a felajánlott alap és feláras termékek közül.

 

Erkélyek, loggiák:                                 Kőporcelán burkolattal készülnek, mindenhol azonos kivitelben, változtatására nincs lehetőség.

 

Teraszok:                                                5. emeleti teraszokon WPC burkolat kerül elhelyezésre, változtatására nincs lehetőség.

 

 

Falburkolat, falfelület:

 

Falfelületek:                                           Lakáselválasztó falakon és belső válaszfalakon glettelt; homlokzati tégla falfelületen vakolt, glettelt felületen fehér diszperziós festés.

                                                  Színes falfestésre és tapétázásra felár ellenében sincs lehetőség.

 

Fürdő, WC:                                             Fürdőszobában és WC-ben 2,10 m magasságig csempeburkolat. Mázas kerámia, pozitív éleknél köríves PVC élvédővel ellátva, MSZ szerinti I. osztályú minőségben, hálós fektetéssel. A csempeburkolat (burkolólapok) és a hozzá tartozó fuga színe több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott alap és feláras termékek közül.

 

Konyha:                                                  A konyhában az alsó és felső tároló elemek között 60 cm magas csempeburkolat készül, építész terveknek megfelelően.

Mázas kerámia, pozitív éleknél köríves PVC élvédővel ellátva, MSZ szerinti I. osztályú minőségben. A csempeburkolat (burkolólapok) és a hozzá tartozó fuga színe több színben és stílusban választhatók az általunk felajánlott alap és feláras termékek közül.

 

 

 • Szaniterek, szerelvények:

 

Mosdókagyló, kézmosó:                     Modern kialakítású fehér porcelán, króm lefolyó-szettel, alaprajzon jelölt méretben.

 

Kád:                                                         A fürdőszobákban fehér akrilkádak – alaprajzon jelölt méretben, csempézett előtétfallal, króm lefolyó szettel – kerülnek beépítésre.

 

WC:                                                         Modern kialakítású konzolos fehér porcelán WC, falba süllyesztett tartállyal.

 

Csaptelepek:                                          Krómozott, egykaros mosdó-, és kádtöltő csaptelepek kerülnek elhelyezésre. A kád csaptelephez kézi zuhanyszetthez fix fali tartót biztosítunk, amelynek felszerelése a lakó feladata (saját igénye szerinti helyre és magasságra).

 

Zuhanytálca:                                          Zuhanytálca elhelyezésére az alaprajzokon jelölt lakásokban van lehetőség, fehér akril zuhanytálca, króm lefolyó szettel. Módosítási határidőn belül fürdőkád helyett zuhanytálca beépítése lehetséges, amennyiben az építészetileg megoldható.

Épített zuhanytálca kialakítására felár ellenében sincs lehetőség!

 

 • Fűtés, vízellátás:

 

Fűtési rendszer:                                  Az egész épület fűtését és melegvíz ellátása hőközponton keresztül távhőszolgáltatással kerül megoldásra. A fogyasztás mérése, lakásonként elhelyezett hőmennyiségmérővel történik.

                                                              A lakásokon belül termofejjel ellátott lapradiátor fűtőtestek kerülnek elhelyezésre, valamint a lakások belső hőmérsékletének szabályozása szobatermosztát segítségével történik. Az előremenő és visszatérő vezetékek padlóban kerülnek elvezetésre. Fürdőszobákban törölközőszárítós radiátorok kerülnek elhelyezésre, alaprajzokon jelölt méretben.

A fűtési rendszer és annak tartozékainak változtatására nincs lehetőség!

 

Vízellátás:                                            Használati hideg- és melegvíz csővezetéke padlóban és részben falban kerül elvezetésre.

 

Mosógép csatlakozás:                      Falba süllyesztett szennyvíz csatlakozási és hidegvíz vételi lehetőség, az alaprajz szerinti helyen.

 

Mosogatógép csatlakozás:             A konyhai vízvételi lehetőségnél kombi szelep kerül elhelyezésre, melyen keresztül a mosógép vízellátása megoldható. A szennyvíz elvezetése a mosogató kombi szifonján keresztül lehetséges. (A szifon nem része a műszaki tartalomnak.)

 

Mérőszekrény:                                   A lakásokat egyedileg hideg és melegvíz fogyasztás mérésére külön vízórák kerülnek beépítésre, amelyek almérőként funkcionálnak. A hőmennyiség méréséről lakásonként elhelyezett mérőórák gondoskodnak.

 

 • Szellőzés, klíma:

 

Fürdőszobák, WC-k:                          Strangba kötött, elektromos szívóventillátorral ellátott helyiségek. Az elszívó ventillátorok a helyiség villanykapcsolójával működtethetőek, késleltetett indítással és leállítással. Külön kapcsolóra való rákötésre nincs lehetőség.

 

Konyha szagelszívás:                         Minden konyha egyedileg kialakított szagelszívó csatlakozással rendelkezik, visszacsapó szeleppel.

 

Klíma előkészítés, berendezés:       A lakásokon belül 1 db klímaegység részére előcsövezés készül, amelynek módosítására felár ellenében sincs lehetőség. A klíma berendezés felár ellenében a kivitelező által megszabott határidőn belül megrendelhető!

 

 • Erős és gyengeáram:

        

 

Mérőhely:                                              A lakásokhoz önálló villanyórák tartoznak. A lakásokhoz tartozó elektromos mérőórák kapacitása 3×16 Amper. Mérőhelyek lakáson kívül, szintenként csoportosan kerülnek kialakításra, az ELMŰ által elfogadott tervek alapján.

 

Tűzhely:                                                  Konyhában egy darab kiállás, alaprajz szerinti helyen. A lakásokban csak elektromos főzőlap és sütő helyezhető el.

 

Dugaljak száma:                                    Az elektromos dugaszoló aljzatok száma az étkezőben 1 db, konyhában 4-6 db, a lakószobákban 3 db, a fürdőszobában a mosógép és a borotválkozó hely részére 1-1 db.

 

Világítás:                                                A helyiségenként 1 db mennyezeti lámpakiállás, ezen felül a konyhában 1 db a pult megvilágítására alkalmas fali lámpahely kerül kialakításra (kb. 150 cm magasságban), kapcsoló nélkül. Lámpatestek nem kerülnek elhelyezésre.

Fürdőben a tükör megvilágítás részére 1 db lámpahely lesz biztosítva.

A teraszok, erkélyek oldalfali vagy mennyezeti lámpái egységes kialakításúak, terv szerinti pozícióban készülnek, változtatásukra lehetőség nincs.

 

Gyengeáramú csatlakozások:            A lakások tartozéka 1 db video kaputelefon, beltéri egység.

A lakásokban és az épületben UPC által kiépített gyengeáramú hálózat készül.

Szobánként 1-1 db TV-antenna csatlakozó hely kerül kialakításra. Lakásonként 1 db telefoncsatlakozás csövezése és vezetékezése készül.

Az Internet és TV-hálózat működésének előfeltétele a lakók szolgáltatóval történő szerződéskötése.

 

Riasztó:                                                   A lakáson belül riasztó alapcsövezés (vezetékezés nélkül) bejárati ajtó nyitásérzékelő, egy darab előszobában elhelyezett mozgásérzékelő, beltéri sziréna és kezelőegység részére.

 

Szerelvények:                                        A lakásokon belül elhelyezett szerelvények típusa LEGRAND VALENA fehér színben.

 

 • Beépített bútorok: Alaprajzon feltüntetett bútorok csak tájékoztató jellegűek, a lakásoknak nem tartozéka.

 

 1. VÁLASZTÁSI ÉS VÁLTOZTATÁSI LEHETŐSÉGEK

 

Az alaprajz és a lakásokon belüli műszaki és tartalmi változtatásokra a felkínált alternatívák közül van lehetőség, a szakági építési ütemezési határidőkön belül.

 

A lakás adás-vételi szerződés megkötése után térítésmentesen, egy komplett műszaki konzultációra van lehetőség, melynek keretén belül lehetőség van az egyéni igények szerinti változtatásokra, megfelelő határidők betartásával.

Szerkezetépítési fázisban: a beltéri ajtók helye és nyitásiránya; erős- és gyengeáramú kiállások helye; víz- és csatornakiállások helye.

 

 

Határidők:

I-II. emelet                           2019.07.01

III-IV. emelet                       2019.08.12

 1. emelet 2019.09.23

 

 

A szerkezetkész állapot elérése után kerámia burkolatok, színe, típusa, kiosztása; laminált padlók színe, típusa; beltéri ajtók színe.

 

 

Határidők:

I-II. emelet                           2019.07.22

III-IV. emelet                       2019.10.31

 1. emelet 2020.01.31

 

 

Feláras változtatási lehetőségek (árajánlat elfogadásával, műszaki lehetőségek szerint, vonatkozó jogszabályok betartásával)

 

Vevő egyedi, műszaki tartalomtól eltérő módosításokat kérhet a műszaki lehetőségek mértékéig, amelyet Eladó elfogadott árajánlat és megrendelés esetén kiviteleztet. Eladó fenntartja a jogot, hogy az egyedi, műszaki tartalomtól eltérő változtatások teljesítését elutasítsa.

Az adás-vétel meghiúsulása esetén Vevő köteles a többlet költségeket Eladó részére megtéríteni.

Választani kizárólag az Eladó által kínált termékek közül lehet, Vevő általi anyag beszállítására nincs lehetőség, Eladó nem építi be.

 

Változtatási lehetőségek megadott határidőkön belül:

 • lakáson belüli válaszfalak módosítása,
 • belső ajtók helyének és nyitásirányának megváltoztatása (a nappali és a fürdő-WC-t összekötő helyiségek a jelenlegi OTÉK előírásoknak megfelelően nem hagyhatóak el),
 • víz- és szennyvízkiállások helye (mosdó, konyhai kiállás, zuhany, kád),
 • elektromos és gyengeáramú kiállások helye, és mennyisége,
 • padlólapok, laminált parketta, szaniterek, belső ajtók kiválasztása Eladó által kínált készletből.

 

 

KÜLÖN MEGÁLLAPODÁS, FELÁR ELLENÉBEN SEM KÉRHETŐ VÁLTOZTATÁSOK

 

Eladó fenntartja a jogot, hogy a Vevő által kért műszaki változtatások kivitelezését elutasítsa. Eladó tájékoztatja Vevőt, hogy bizonyos módosításokra az épület és az építési munkálatok sajátosságai, valamint az építésügyi előírások miatt felára ellenében sincs lehetőség.

 

Nem kérhetőek az alábbiak:

 • homlokzatot vagy közös területet érintő változtatás,
 • teraszok, erkélyek burkolatának és korlátok változtatása,
 • padlóösszefolyó és épített zuhany beépítése,
 • építési engedély módosításával járó változtatások,
 • bejárati ajtó és homlokzati nyílászárók változtatása (szín, méret, nyitásirány),
 • fűtési és szellőzési rendszer változtatása (padlófűtés, gázvezeték beépítése, stb.),
 • falfestés színének megváltoztatása, tapétázás,
 • klíma elhelyezésének és mennyiségének változtatása,
 • teraszokon hidromasszázs kád vagy egyéb szerkezet, építmény elhelyezése (szerkezeti teherbírás miatt nem lehetséges).

 

A felsorolás tájékoztató jellegű, nem teljes körű.

 

Az építkezés során a változtatás jogát fenntartjuk, amennyiben az:

 • műszaki fejlesztés,
 • építési utasítás,
 • új vagy átdolgozott norma és előírás,
 • építőanyagok esetében az építkezés határidejét veszélyeztető szállítói késedelem vagy korszerűbb anyagok termékváltásának következménye miatt következik be, illetve szükséges.

 

 

 

 

 

 1. MÉRETELTÉRÉS

 

4.1  A lakás alaprajzokon található méretek a vakolatlan, burkolatlan, nyers tégla és szerelt falakkal, ill. beton szerkezetekkel lettek számítva. A vakolat és burkolat ezeket a méreteket és alapterületet csökkenti.

 

4.2  A huzamosabb ideig használt lakóhelyiségek belmagassága 2,6 m. A mennyezet alatt esetlegesen vezetett, gipszkarton burkolattal ellátott gépészeti vezetékek a belmagasságot csökkenthetik.

 

 

A Vevő elismeri, hogy ezen műszaki leírást Eladótól átvette, annak tartalmát megismerte és annak tartalmát elfogadja.